Green Features
at Cheney University's New Science Center

The design and construction of the new Science Center at Cheyney University follows sustainability principles to ensure that the building will provide an energy efficient, environmentally responsible, and campus friendly facility.  The intent is that the building’s design and systems will be able to be used as a teaching tool for the University and the building itself will be a testament to the University’s commitment to its students and the future of the planet. 

Some of the sustainable features include:

  • Lobby lighting connected to light sensors that will adjust the electrical lighting based on the natural sunlight coming into the space

  • Fume hoods in laboratories designed to be variable speeds to allow for reduced flow, saving energy from the fan and minimizing heating and cooling when not in use.

  • Building design to using products that have recycled content and regional materials where possible.

  • A waste management plan during construction to minimize landfill waste.  The contractor will be required to recycle 50% of the construction waste from the project.

  • Use of certified wood, which come from property managed forests and does not use old growth forests.

  • Extensive use of linoleum tile floor and bamboo wainscot, which are rapidly renewable materials

  • Low-emitting materials, paints and coatings used to minimize the chance of interior air contamination for both the construction workers and the future occupants of the building

  • Cisterns to collect some of the roof rainwater.  This will be used to flush the low-flow toilet fixtures in the building.

  • An energy efficient mechanical system.  Additionally these systems will use heat recovery to minimize the use of fossil fuels.  The project has a commissioning agent that will ensure that the efficient mechanical systems are running as designed.

  • Significant insulation above the code requirements to minimize heat loss and gain through the walls.  Additionally, double glazing with a low-e coating will help minimize heat loss in winter and heat gain in the summer.  On the south elevation the windows will also have sun shades on the exterior to reduce heat gain in the summer and help reflect light further into the office spaces.

  • Facebook Clean

Last Updated 2016

CuetoKEARNEY design, LLC

110 Park Ave, Suite 1

Swarthmore, PA 19081

p: 610.544.1722     e:info@cuetokearney.com